26 juni 2023

GRATIS Havfruens kulturhistorie av Axel Müller, Christopher Halls og Ben Williamson

Vi er så heldige å ha en herlig gjeng med geologer boende hos oss nå; 12 studenter og 4 lærere. En av lærerne er Axel Muller, geolog og Professor ved Naturhistorisk Museum i Oslo. I tillegg til geologi, har Axel en stor interesse for Havfruer og deres historie og han har skrevet boka "Mermaids" sammen med Christopher Halls og Ben Williamson.
Du er hjertelig velkommen til å være med på Axels foredrag mandag 26 juni kl.20.00 på Tranøy fyr dersom du vil høre om Havfruenes forunderlige historie:) Arrangementet er gratis.

I tusenvis av år har historier og symboler om havfruer fanget menneskets fantasi og påvirket vår kulturhistorie. Foredraget handler om opprinnelsen og kulturhistorisk evolusjon av havfruer som skapning, i fortellinger, og billedkunst.  

Foredraget, som er på engelsk, fører lytteren tilbake til 1800 f.Kr. i det Assyriske riket hvor historier om havfruer sannsynligvis begynte. Historien fortsetter i Nord Syria og flytter gradvis til Sør og Vest Europa. Under denne geografiske vandringen gjennomgikk havfruer flere metamorfoser fra den Fønikiske gudinne Astarte, det Etruskiske sjømonsteret Scylla, til dagens elskede havfrue.  


Hypoteser om hvordan havfruen havnet i Starbucks sitt logo og i Edvard Munchs maleri «Havfrue» blir presentert. Foredraget er et «must» for alle havfrueelskere … men vi kan ikke gi et endelig svar om havfruer har eksitert eller eksisterer:)